Lijst afgeraden voedsel zwangere vrouwen steeds langer

Als je zwanger bent worden een aantal dingen verboden om te eten. Echter lijkt deze lijst steeds langer te worden. Volgens verloskundigen gaat het te ver dat zwangere vrouwen geen ham, spek en worst zouden mogen eten.

De Gezondheidsraad kwam met een advies waarin het eten van de genoemde vleeswaren afgeraden wordt, omdat ze behandeld zijn met nitriet. Nitriet zou een verhoogde kans op kinderleukemie kunnen geven. Volgens verloskundige Simone Valk raken zwangere vrouwen snel in paniek.

De lijst met afgeraden voedsel is angstaanjagend lang te noemen. Vaak werkt deze lijst ook averechts, en gaan zwangere vrouwen juist ongezonder eten.

Beatrijs Smulders, schrijfster van het bevallingsboek Veilig Zwanger, schrok er van dat er advies werd gegeven dat zwangere vrouwen niet vaker dan tweemaal per week vette vis mogen eten. ‘Vrouwen hebben járenlang te horen gekregen dat makreel goed is voor de hersenontwikkeling van hun baby.’

In de krant zegt het Voedingscentrum dat er steeds nieuwe inzichten komen en de lijst er daarom heel anders uitziet dan vijf jaar geleden. Smulders vindt dat het beter bij adviezen kan blijven over zaken die écht slecht zijn voor zwangere vrouwen. Het advies om niet te roken, alcohol te drinken of alleen fast food te eten tijdens de zwangerschap is beter te noemen, de andere adviezen voeren vaak te ver door.
Bron: NU.nl

Geschreven door