Meer dan 700 bacteriën in moedermelk

Wetenschappers uit Spanje hebben een ontdekking gedaan over moedermelk. Het schijnt dat moedermelk meer verschillende soorten bacteriën bevat dan tot nu toe werd aangenomen.

De eerste melk die vrouwen produceren na de bevalling, de colostrum, daar zitten gemiddeld meer dan 700 verschillende soorten micro-organismen in. Deze bacteriën hebben vermoedelijk een positieve invloed op de ontwikkeling van het imuumsysteem van de baby volgens de Spaanse onderzoekers.

Deze resultaten kwamen uit doordat de wetenschapper met een DNA-onderzoek de verschillende micro-organismen in kaart brachten in de moedermelk van achttien vrouwen die net waren bevallen. Er werden veel meer bacteriesoorten aangetroffen dan vooraf gedacht werd.

De onderzoeksters vermoeden dat het afweersysteem van de baby door opname van de vele bacteriën later in staat is om beter een onderscheid tussen ziekteverwekkers en ‘goede’ micro-organismen te maken. Hiermee kan het risico op allergieën, astma en auto-imuumziektes verkleind worden, maar ook is het mogelijk dat het grote aantal micro-organismen er voor zorgt dat de moedermelk in de maag van de baby goed verteerd wordt.

Verder werd er door de wetenschappers een bijzonder verband ontdekt tussen de samenstelling van moedermelk en de lichamelijk conditie van de moeder. Moeders met overgewicht produceerden colostrum met een relatief lage diversiteit aan bacteriën. Ook zou stress voor de bevalling leiden tot een kleiner aantal micro-organismen in de moedermelk.

 

Geschreven door