Op zwangerschapscursus?

Een zwangerschapscursus is een goede manier om je voor te bereiden op de bevalling. Bovendien kan het erg gezellig zijn! Je leert er allemaal vrouwen kennen die net als jij zwanger zijn en die daarom goed begrijpen waar jij doorheen gaat. Je kunt nieuwe vrienden maken en ervaringen uitwisselen.

Wel of geen zwangerschapscursus?
Een zwangerschapscursus hoef je niet per se te volgen. Er zijn over de eeuwen talloze vrouwen bevallen zonder dat ze een zwangerschapscursus hebben gevolgd. Het kan dus prima zonder. Maar over het algemeen raden verloskundigen het wel aan. Voor de meeste vrouwen is de zwangerschap en bevalling een emotionele en spannende periode. Het gebeurt nog wel eens dat er paniek ontstaat tijdens de bevalling. Een goede voorbereiding kan je net dat beetje zelfvertrouwen en rust geven om je er doorheen te slepen. Vooral bij het eerste kindje is de zwangerschapscursus dus erg populair.

Wat leer je allemaal tijdens zwangerschapcursus?
Zwangerschapscursussen zijn er in allerlei soorten en maten, maar ze hebbenvaak wel een paar zaken gemeen. Tijdens de meeste zwangerschapscursussen leer je oefeningen die je kunnen helpen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van yoga, oefentherapie Mensendieck, maarook met een bal of door middel van gymnastiekoefeningen. Ook leer je meestal ademhalingstechnieken voor tijdens de bevalling en manieren om met de weeën om te gaan. Ook ontspanningsoefeningen komen aan bod. Op deze manier kan je je goed voorbereiden op de bevalling en leer je om je houding tijdens de zwangerschap te verbeteren, zodat je minder kans hebt op klachten.

Een belangrijk onderdeel van de meeste zwangerschapscursussen is een stukje educatie. Er wordt bijvoorbeeld informatie gegeven over de verschillende fasen van de bevalling, zodat je precies weet wat je allemaal te wachten staat. Vaak wordt er in de lessen ook kort ingegaan op de periode na de bevalling. Je wordt voorbereid op de verzorging en het voeden van de baby. Er zijn wel zwangerschapscursussen die uitgebreider informatie verschaffen over de periode na de bevalling. Een voorbeeld is de cursus Van Buik tot Baby.

Vaak is er ook een reünie na de bevalling, waarbij je nog eenmaal kan napraten met alle vrouwen of stelletjes waarmee je de cursus hebt gevolgd.

Zwangerschapscursus samen of alleen?
Bij de meeste zwangerschapscursussen speelt de partner een kleine rol. Vaak wordt er één partnerles georganiseerd die zit inbegrepen in het cursusgeld. Er zijn echter ook zwangerschapscursussen waarbij de partner elke bijeenkomst meegaat. Een voorbeeld hiervan is de zwangerschapscursus Samen Bevallen. Tijdens deze cursus wordt de partner actief betrokken, zodat hij leert hoe hij jou kan steunen tijdens de bevalling.

Past dit niet bij jou of je partner? Dan zijn er ook zwangerschapscursussenwaarbij de partnerles facultatief is. Je kunt dan zelf kijken of jullie hieraan mee willen doen en het kost je niets als je niet gaat. Een voorbeeld hiervan is de Zwangerschapscursus methode Mensendieck in Amersfoort. De partnerles zit niet inbegrepen bij de cursus, maar als je wilt kan je deze les voor 15 euro per paar wel extra bijboeken.
Wil je wel graag dat je partner tenminste één keer meegaat, maar zie je toch een beetje op tegen de partnerles? Bij HotMamas maken ze van de partnerles een manvriendelijk en relaxed samenzijn.

De kosten en duur van de zwangerschapscursus
Het aantal bijeenkomsten en de kosten van de zwangerschapscursus kan variëren. Meestal zijn er tussen de 6 en de 9 bijeenkomsten die doorgaans 1,5 tot 2 uur duren. Er kan daarnaast ook nog een “reünieles” worden aangeboden. Houdt rekening met een prijs van 150 tot 200 euro voor de gehele zwangerschapscursus. De meeste zwangerschapscursussen starten tussen de 23 een 30e week van de zwangerschap.
Voor vrouwen die al eens een baby hebben gekregen, bestaan er kortere zwangerschapscursussen die je geheugen even opfrissen. Ook bestaan er privé-zwangerschapscursussen die vaak aan huis worden gegeven.

Waar moet je op letten bij het inschrijven voor een zwangerschapscursus?
Natuurlijk is het belangrijk dat de cursus bij je past. Bekijk verschillende websites en praat eventueel met andere vrouwen die de zwangerschapscursus al eens gedaan hebben. Misschien mag je wel eens een kijkje nemen tijdens een les?

Kies een zwangerschapscursus die ook wat betreft de tijdsinvestering bij je past.Dit kan behoorlijk uiteen lopen. Kijk dus ook realistisch naar je eigen agenda. Je kunt beter een iets kortere zwangerschapscursus volgen dan allerlei lessen overslaan.

Let ook goed op de inhoud van de zwangerschapscursus. Leer je wat je wil leren? Past de methode ook bij je? Wil je een trendy methode? Of hou je van meer spiritualiteit?

Tot slot is het leuk om eens te informeren wat voor soort vrouwen of stelletjes naar de zwangerschapscursus komen. Het is prettig als er een klik is metde andere deelnemers, want je kan er veel steun uit putten en er ontstaan regelmatig vriendschappen tijdens de zwangerschapscursus.

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Op zwangerschapscursus? en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Op zwangerschapscursus?.