Een open ruggetje, wat is dat?

Een open ruggetje kan voorkomen bij de geboorte van een baby. Een open rug, ook wel spina bifida genoemd, is een aangeboren afwijking. Een open ruggetje komt maar weinig voor, zo’n 4,5 keer per 10.000 geboorten. Wij vertellen je in dit artikel alles over een open rug bij baby’s, hoe het ontstaat en welke vormen er zijn.

Wat is een open ruggetje?

Een open ruggetje is het gevolg van een stoornis in de ontwikkeling van het ruggenmerg en de wervelkolom. Als je baby een open ruggetje heeft is de neurale buis niet dicht. Uit de neurale buis ontstaan vervolgens je ruggenmerg en je hersenen. Wanneer deze niet (goed) sluit, kan dit tot problemen leiden bij je baby. Als de ruggengraat zich niet sluit, is er sprake van een open ruggetje.

Hoe ontstaat een open ruggetje?

Bij normale ontwikkelingen van je baby word in de eerste vier weken de basis van het zenuwstelsel gelegd. Dit zijn de hersenen, de hersenstam en het ruggenmerg. Het ruggenmerg zorgt ervoor dat je lichaam signalen doorgeeft aan je hersenen en andersom. Wanneer het ruggenmerg niet goed ontwikkeld is, worden deze signalen niet goed doorgegeven.

Soorten open rug

Er zijn verschillende soorten open ruggetjes. Meestal is de afwijking ter hoogte van de lendenwervels (lumbaal) gelegen. Maar soms ook ter hoogte van het heiligbeen (sacraal) of de borstwervels (thoracaal).

De verschillende vormen van een open ruggetje zijn:
Spina bifida occulta. Deze vorm van een open rug wordt ook wel de ‘verborgen open rug’ genoemd. De neurale buis is niet dicht, maar wel bedekt met huid. Deze huid is echter wel afwijkend. Het ruggenmerg zit bij deze vorm vaak vastgegroeid aan het omliggende weefsel.
Spina bifida aperta. Deze vorm van een open ruggetje is gelijk bij de geboorte duidelijk. Er is namelijk gelijk een soort wond zichtbaar op de rug.

Geschreven door