Overgewicht tijdens zwangerschap schadelijk voor baby

Als een moeder overgewicht heeft tijdens de zwangerschap, kan dit ervoor zorgen dat kinderen een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen van moeders met overgewicht maar liefst 35% meer kans hebben om voor hun 55e te overlijden. Dit omdat deze kinderen in de buik van hun moeder te veel voeding hebben binnengekregen.

Er werd hiervoor naar het BMI van 20.000 vrouwen gekeken tussen de 1950 en 1976. Dit werd naast de gegevens van hun 38.000 kinderen gelegd die op dat moment tussen de 34 en 61 jaar oud waren. Er werd naar overlijdensaktes van de kinderen gezocht.

Het bleek dat kinderen van moeders met een BMI boven de 30 tijdens de zwangerschap, 35% meer kans hadden om overleden te zijn aan hart- en vaatziekten dan kinderen van moeders zonder overgewicht. Ook hadden deze kinderen 42% meer kans om behandeld te zijn voor hart- en vaatziekten in het ziekenhuis. Wat precies de oorzaak hiervan is is lastig te achterhalen. Wel kunnen omgevingsfactoren en genetische factoren een rol spelen.

Wel is het bekend dat ondervoeding tijdens de zwangerschap de kans op hartfalen en kanker vergroot, daardoor denken onderzoekers dat te veel voeding ook schadelijk kan zijn op langere termijn.

Geschreven door