Risico’s van zwangerschap op latere leeftijd

Het gebeurt steeds vaker dat koppels er bewust voor kiezen om op latere leeftijd aan kinderen te beginnen. Dit omdat zij vaak eerst wat van de wereld willen zien, reizen, carrière maken etc. Maar als je op latere leeftijd zwanger raakt, heb je een verhoogd risico om een kindje te krijgen met een chromosoomafwijking. Toch is de kans nog steeds het grootst dat je een gezond kindje krijgt.

De kans op een miskraam neemt toe als je ouder bent, maar ook de kans op een baby met een chromosoomafwijking is aanwezig. Bij een vrouw ouder dan 40 jaar is de kans 1 op 100 dat het kindje een chromosoomafwijking heeft. De leeftijd van de vader speelt hier geen rol in.

Als je ouder dan 36 jaar bent kun je je, als je wilt, laten onderzoeken of je baby het Downsyndroom of een andere chromosoomafwijking heeft. Dit kan je laten onderzoeken door een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Dit moet al wel in een vroeg stadium van de zwangerschap gebeuren. Een vlokkentest wordt tussen de 11e en 14e zwangerschapsweek uitgevoerd en een vruchtwaterpunctie rond de 16e week. Dit omdat je in dit stadium van de zwangerschap deze eventueel nog kunt afbreken.

De uitslag van een chromosoomonderzoek is meestal goed, maar wat doe je als dit niet zo is? Het is erg ingrijpend om een gewenste zwangerschap te moeten afbreken. Maar je moet er ook over nadenken hoe moeilijk het kan zijn om een kind te hebben met een ernstige afwijking. Praat hier dus goed over met je partner en eventueel je verloskundige. Neem de tijd om beslissingen te maken en wees niet bang om hulp te vragen bij zo’n moeilijke beslissing!

Geschreven door