Veilig in de zon tijdens je zwangerschap

De lente is weer begonnen. Je wilt natuurlijk niets liever dan in de tuin genieten van het heerlijke lentezonnetje. Maar is het wel zo verstandig om tijdens je zwangerschap te gaan ontspannen in de zon?

Het antwoord op deze vraag is: Lekker genieten van het zonnetje mag, maar wel met mate. Het is tot nu toe nog onduidelijk of een hoge temperatuur van de omgeving kwaad heeft tijdens de zwangerschap. In de eerste drie maanden van de zwangerschap worden sowieso hete baden, de sauna en de zonnebank afgeraden.

Het is mogelijk dat je tijdens je zwangerschap minder goed tegen warmte kunt. Warmte van de zonnebank of sauna kan er voor zorgen dat je duizelig wordt, het benauwd krijgt of last krijgt van hartkloppingen. Als je last krijgt van één van deze verschijnselen is het verstandig om direct verkoeling op te zoeken.

Als je toch eventjes wilt genieten van de voorjaarszon moet je er voor zorgen dat je in ieder geval goed ingesmeerd bent. De zon kan er namelijk voor zorgen dat je het zogenoemde ‘zwangerschapsmasker’ krijgt. Dit is een bruine verkleuring van het gezicht en soms ook van de nek. Deze verkleuringen worden veroorzaakt door de zwangerschapshormonen en zijn meestal te zien op het voorhoofd, de wangen, de slapen en de bovenlop van je gezicht. Na de bevalling verdwijnt dit zwangerschapsmasker weer, maar de kans is groot dat deze bij de volgende zwangerschap opnieuw opduikt.

Tijdens de zwangerschap is je buik ook gevoeliger voor de zon omdat deze strakgespannen is, meer uitsteekt en de zon er recht op staat. Wees hiermee extra voorzichtig als je de zon in gaat.

Het advies is om je lichaam en gezicht dus goed in te smeren met een hoge beschermingsfactor tegen de zonnestralen. Tussen 12.00 en 15.00 uur ‘s middags is de zonkracht het felst, vermijd bij voorkeur deze zon. Blijf ook goed drinken als je in de zon gaat, hiermee voorkom je uitdroging van je lichaam.

Geniet van het heerlijke lenteweer en het voorjaarszonnetje, maar dus met mate. Voorkom blootstelling aan de zon en verbranding, een pet of hoed kan ook wonderen verrichten.

 

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Veilig in de zon tijdens je zwangerschap en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Veilig in de zon tijdens je zwangerschap.