Het verloop van je zwangerschap

Het is officieel, je bent zwanger. Een mooie en spannende tijd komt eraan, waarin je zo goed mogelijk voor jezelf en je kindje wilt zorgen. Maar hoe verloopt een zwangerschap eigenlijk precies? Wat maakt je lichaam door? En welke fases doorloop je allemaal tijdens je zwangerschap? Bijzondere mijlpalen tijdens de zwangerschap zijn ‘de negen weken’ en ‘de 24 weken’. Hieronder worden de verschillende mijlpalen toegelicht.
 

De zwangerschap na negen weken

Zodra je weet dat je zwanger bent, probeer dan zo gezond mogelijk te leven. Stop met roken, eet gezond en drink geen alcohol meer. Zo bevorder je de ontwikkeling van je kindje. Sommige vrouwen hebben de eerste weken last van ochtendmisselijkheid. Het kleintje in jouw baarmoeder is na negen weken zwangerschap geen embryo meer, maar een foetus. Hierdoor heb je het vroegste stadium van je zwangerschap gehaald en zijn de belangrijkste orgaanstelsels van je baby ontstaan. Tijdens de volgende fase, de foetale fase, ontwikkelen de verschillende organen en lichaamsdelen van de foetus zich verder. Wist je dat de baby nu gemiddeld 2,3 centimeter is en 3 drie gram weegt? Dat is ongeveer net zo groot als een framboos en net zo zwaar als een muntje van twee eurocent!
 

De zwangerschap na 24 weken

Bij 24 weken breekt er een andere belangrijke fase aan tijdens je zwangerschap. Je baby is nu namelijk levensvatbaar: een bijzonder moment. Je baarmoeder is na 24 weken net zo groot als een voetbal. Je baby is in deze fase 30 cm en weegt al 600 gram. Je kleintje is dus ongeveer zo groot is als een maiskolf en weegt net zo veel als een spijkerbroek. Dat lijkt veel, maar vanaf deze fase zal het gewicht van je baby pas echt toenemen. Omdat de baby nu levensvatbaar is, zullen artsen vanaf dit moment bij een (plotselinge) bevalling de baby in leven houden. Dit lukt dankzij de moderne technieken in bijna alle gevallen. De kans op een gezonde baby is echter het grootst als de baby nog circa veertien weken in je buik blijft. Hierdoor kan jouw kleintje zich optimaal en volledig ontwikkelen.

Geschreven door