Vitamine C-tekort kan leiden tot schade hersenen foetus

Bij zwangere vrouwen kan een vitamine C-tekort leiden tot serieuze gezondheidscomplicaties in de hersenen van de foetus. De schade die ontstaat door het vitamine C-tekort, kan niet meer ongedaan worden gemaakt.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen welke gepubliceerd is in het tijdschrift PLoS ONE. Volgens de onderzoekers zou 10 tot 20 procent van alle volwassenen namelijk niet genoeg vitamine C binnenkrijgen. Dit betekent dat zwangere vrouwen hier nog beter op moeten letten.’

Zelfs een heel klein vitamine C-tekort belemmert de groei van de hippocampus al met 10 tot 15 procent. De hippocampus is een belangrijk geheugencentrum in de hersenen. Als deze minder goed groeit wordt de optimale ontwikkeling van de hersenen afgeremd’, aldus onderzoeker Jens Lykkesfeldt.

Een vitaminetekort kan ertoe leiden dat het transport van belangrijke voedingsstoffen van de moeder naar de foetus niet goed werkt. Hierdoor zal de baby niet alle stoffen krijgen die hij nodig heeft voor zijn ontwikkeling.

De bevindingen van het onderzoek benadrukken het belang van vitamine C en wat de gevolgen zijn van een tekort hier aan. Als het kind na de geboorte de vitamine C toegediend krijgt, kan het effect van het tekort na de zwangerschap niet meer ongedaan worden gemaakt. Daarom moet dit voorkomen worden.

Voor dit onderzoek heeft onderzoeker Jens Lykkesfeldt cavia’s gebestudeerd. Uit deze studie bleek dat de schade aan de foetus al vroeg in de zwangerschap ontstaat. Als zwangere vrouwen ervoor zorgen dat zij gevarieerd eten en niet roken, is de kans erg klein dat zij een vitamine C-tekort krijgen.

Geschreven door