Weeën opwekken bij zwangere vrouwen 40+ verstandiger

Vrouwen die zwanger zijn en ouder zijn dan veertig jaar, zullen eerder dan gebruikelijk moeten worden ingeleid volgens Britse onderzoekers.

Volgens de wetenschappers kan het inleiden van een bevalling bij 39 weken zwangerschap in plaats van 41 weken jaarlijks maarliefst 17 doodgeboortes voorkomen. Het zal niet leiden tot een verhoogd aantal keizersneden.

Men brengt bij een inleiding de bevalling kunstmatig op gang. Dit gebeurt met medicijnen die weeën opwekken. Meestal adviseert een gynaecoloog een inleiding als diegene verwacht dat de situatie voor het kindje buiten de baarmoeder beter is dan daarbinnen.

Britse onderzoekers bestudeerden een aantal studies welke de effecten van de stijgende leeftijd van moeders op de gezondheid van de foetus en de moeder onderzochten. Deze resultaten tonen aan dat na 39 à 40 weken zwangerschap het risico op een doodgeboren kindje bij vrouwen boven de veertig jaar verdubbeld wordt in vergelijking met een vrouw jonger dan vijfendertig jaar.

Volgens de onderzoekers is het gerechtvaardigd om de conclusie te trekken dat het eerder opwekken van weeën bij oudere zwangere vrouwen doodgeboortes kan voorkomen.

 

Geschreven door