4 dingen die je moet weten over vitamine D

Het is je vast wel bekend dat er allerlei verschillende soorten vitamines zijn. Vitamine A, B en C zijn de meest bekende varianten, maar ook vitamine D is belangrijk. Wanneer jouw lichaam onvoldoende van deze vitamine binnenkrijgt, kan dat namelijk problemen met je botten veroorzaken. Helaas is lang niet iedereen zich bewust van het belang van vitamine D. Daarom zetten we hier 4 dingen op een rijtje die je moet weten over deze vitamine.

1. Vitamine D zit in voeding

Wie ervoor wil zorgen dat zijn lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt, kan op zijn eetpatroon letten. Vitamine D zit namelijk in verschillende producten. Van nature zit deze vitamine bijvoorbeeld in vette vis, zoals makreel of zalm. Ook vlees en eieren bevatten vitamine D. Daarnaast wordt deze vitamine in Nederland toegevoegd aan bak- en braadproducten, margarine en halvarine. Ook roomboter bevat vitamine D.

2. Ons lichaam kan zelf vitamine D aanmaken

Waar je de meeste vitamines alleen binnenkrijgt via voeding, geldt dit voor vitamine D niet. Ons lichaam maakt deze vitamine namelijk zelf aan onder invloed van uv-straling. Loop je in de zomer iedere dag 15 tot 30 minuten met je handen en gezicht onbeschermd in de zon? Dan maakt jouw lichaam in voldoende vitamine D aan. Dit is zeker het geval als je tussen 11.00 en 15.00 uur buiten bent, want dan is de uv-straling het sterkst.

Omdat veel mensen op zonnige dagen meer dan alleen hun handen en gezicht blootstellen aan de zon, wordt er over het algemeen meer dan voldoende vitamine D aangemaakt. Jouw lichaam kan vitamine D overigens opslaan. Breng je in de zomer veel tijd in de zon door? Dan is het goed mogelijk dat jouw lichaam over voldoende vitamine D beschikt om ook de wintermaanden door te komen.

3. Vegetariërs en veganisten hebben eerder een tekort aan vitamine D

Vegetariërs en veganisten hebben een grotere kans op een vitamine D tekort. Een vegetariër eet geen vlees en vis, terwijl een veganist alle dierlijke producten links laat liggen. Hierdoor komt er via voeding weinig tot geen vitamine D binnen. Dit kan gecompenseerd worden door in de zomer veel tijd in de zon door te brengen, maar niet iedereen heeft hier de mogelijkheid voor.

4. Vitamine D zit ook in voedingssupplementen

Wie denkt dat ons lichaam alleen vitamine D binnen kan krijgen door voeding en zonlicht, heeft het mis. Er zijn namelijk ook voedingssupplementen met vitamine D. Deze supplementen zijn ideaal voor mensen die via voeding of zonlicht onvoldoende van deze vitamine binnenkrijgen. Je kunt het tekort dan aanvullen met voedingssupplementen. Supplementen met vitamine D zijn er in allerlei soorten. Je kunt onder meer vitamine D kauwtabletten kopen, maar er zijn ook vitamine D capsules. Hierdoor is er voor iedereen wel een geschikt vitamine D supplement te vinden.

Mustreads

Comments

Blijf verbonden

spot_img

Recente berichten