5 tips om veilig te fietsen op een elektrische fiets

Doordat je op een elektrische fiets hogere snelheden bereikt dan op een stadsfiets, ben je sneller op je bestemming. Helaas zitten er ook risico’s aan het gebruik van zo’n fiets. Zo is de kans op ongelukken bijvoorbeeld een stuk groter. Gelukkig kun je het nodig doen om jezelf veilig op de weg te begeven met een elektrische fiets. De volgende 5 tips helpen je hier een handje bij.

1. Stel je zadel op de juiste hoogte af

Heb je een tweedehands e-bike gekocht? Stel het zadel dan altijd op de juiste hoogte af. Helaas is dit iets wat veel mensen vergeten. Zonde, want met de juiste zadelhoogte kun je een stuk veiliger de weg op met je elektrische fiets. Stel het zadel altijd zo af dat je met beide voeten bij de grond kunt als je stilstaat. Zo kun je, je elektrische fiets goed in balans houden en dat verkleint de kans op valpartijen.

2. Weet waar de motor zit

Dat een elektrische fiets een motor heeft, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Wat veel mensen alleen niet weten, is dat de plek van de motor kan verschillen. Zo zit hij bij de een in het voorwiel en bij de ander in het middenframe. Als de motor in het voorwiel zit, bevindt het grootste deel van het gewicht zich aan de voorkant. Hierdoor kost het je meer moeite om te sturen. Heb je een elektrische fiets met middenmotor? Dan wordt het gewicht over de fiets verdeeld. Sturen kost je hierdoor minder moeite en het is bovendien makkelijker om je balans te houden.

3. Pas je aan

Een normale elektrische fiets biedt trapondersteuning tot 25 km/u. Trap je zelf mee? Dan kun je hogere snelheden behalen. Sommige mensen gaan het liefst zo hard mogelijk, maar dit is niet verstandig als je veilig wilt fietsen op een elektrische fiets. De kans op ongelukken is dan namelijk een stuk groter. Pas je snelheid daarom aan op het overige verkeer. Fiets je op een druk fietspad? Ga dan geen 25 km/u fietsen, maar neem wat gas terug. Hiermee vergroot je niet alleen je eigen veiligheid, maar ook die van andere weggebruikers.

4. Gebruik accessoires

Achterom kijken op een elektrische fiets kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Ondanks de hoge snelheid waarmee je fietst, ligt je focus niet meer volledig op de weg voor je. Hierdoor kunnen er ongelukken gebeuren. Door een spiegel aan de linkerkant van je stuur te monteren, verklein je deze kans. Als je wilt zien wat er achter je gebeurt, hoef je alleen maar in de spiegel te kijken. Daarnaast kan het geen kwaad om een helm te dragen op een elektrische fiets.

5. Laat je elektrische fiets onderhouden

Wie zijn e-bike veilig wil gebruiken, laat deze regelmatig onderhouden door een fietsenmaker. Hoe vaak onderhoud nodig is, hangt af van het gebruik. Fiets je er dagelijks mee? Laat de fiets dan minimaal één keer per jaar onderhouden. Je weet zo zeker dat je er veilig mee de weg op kunt.

Mustreads

Comments

Blijf verbonden

spot_img

Recente berichten