Babynaam kiezen? Deze 4 tips komen van pas

Verwachten jij en je partner een kleintje? Allereerst van harte gefeliciteerd met dit heugelijke nieuws. Jullie genieten er ongetwijfeld van, maar vergeet niet dat er ook de nodige voorbereidingen getroffen moeten worden. Zo moeten jij en je partner bijvoorbeeld een babynaam kiezen. Omdat je uit talloze namen kunt kiezen, is dit geen gemakkelijke opgave. Vind je het lastig om een keuze te maken? Dan komen de onderstaande 4 tips van pas.

1. Houd rekening met de regels en wetten

Wie denkt dat je een baby in Nederland iedere naam mag dragen, heeft het mis. Je moet je namelijk houden aan de naamwet. Deze wet voorkomt dat jij jouw pasgeboren kind een ongepaste voornaam geeft. Daarnaast mag je geen achternaam gebruiken die niet gebruikelijk is als voornaam. Wie bepaalt of een voornaam ongepast is? De ambtenaar van de burgerlijke stand. Als hij of zij een naam weigert, moeten jullie een nieuw babynaam bedenken.

2. Maak het persoonlijk

Sommige mensen richten zich tot het internet om de leukste meisjes- en jongensnamen te vinden. Dit is een optie, maar je maakt het in dat geval niet bepaald persoonlijk. Wil je dat de naam van jullie baby een persoonlijke tintje heeft? Denk er dan goed over na. Je kunt een kind vernoemen naar een familielid. Daarnaast zien we regelmatig dat kinderen vernoemd worden naar een personage uit de favoriete film of serie van hun ouders. Vroeger werden kinderen ook vaak vernoemd naar Bijbelse figuren. Tegenwoordig gebeurt dit steeds minder, maar het komt nog wel voor.

3. Spreek de naam altijd hardop uit

Heb je inmiddels een keuze kunnen maken uit de talloze babynamen? Richt je dan niet direct tot de ambtenaar van de burgerlijke stand, maar spreek de naam eerst hardop uit. Beperk je hierbij niet alleen tot de voornaam, maar spreek de voor- en achternaam samen uit. Een naam kan er wel leuk uitzien, maar dit wil nog niet zeggen dat hij ook leuk klinkt. Door de namen hardop uit te spreken ervaar je ook hoe hij klinkt. Hebben jullie je twijfels over de klank? Overweeg dan toch om voor een andere naam te kiezen. Jouw kind draagt de naam immers zijn/haar hele leven.

4. Ga nooit over één nacht ijs

Het bedenken van een naam voor jullie kleine wondertje is geen gemakkelijke opgave. Toch zijn er mensen die zich er makkelijk van af willen maken. Wij raden jou niet aan om over één nacht ijs te gaan bij het bedenken van een babynaam. Waarom niet? Omdat de kans dan aanwezig is dat je spijt krijgt van de naam die jullie bedacht hebben. Bovendien kan jullie kind op latere leeftijd zelf vinden dat de naam niet bij hem/haar past. Loop daarom niet te hard van stapel, maar neem de tijd om een babynaam te bedenken.

Mustreads

Comments

Blijf verbonden

spot_img

Recente berichten