Babynamen kiezen: hoe doe je dat en waar moet je op letten?

0
121
babynamen

Een babynaam kiezen is een belangrijke, leuk en is misschien wel een van de moeilijkste dingen waar je over na moet denken tijdens je zwangerschap. Een naam geeft je een identiteit en is iets waardoor mensen je herkennen. Hoe kies jij de perfecte naam voor je baby en waar moet je op letten?

De naamwet

De Nederlandse wet is erg soepel wat de voornaamgeving betreft. Je mag je kind noemen zoals je wilt, op twee uitzonderingen na. Namen die ‘ongepast’ zijn en achternamen die niet gebruikelijk zijn als voornaam worden geweigerd. Er wordt in de wet geen onderscheid gemaakt tussen jongens- en meisjesnamen. Voor jongens en meisjes mogen dus dezelfde namen worden gebruikt.

In principe bestaat er ook geen regel over het aantal namen dat je een kind mag geven. Er zit dus geen limiet aan maar als je erg veel namen kiest, kan de ambtenaar van de burgerlijke stand dit beoordelen als ongepast.

Ongepaste namen

De naamwet is dus erg soepel met voornamen, maar keurt namen wel af als ze ‘ongepast’ zijn. Welke namen moet je je hierbij voorstellen? Voorbeelden die zijn geweigerd zijn bijvoorbeeld Rolls Royce, TomTom, Miracle of Love, Maastricht. Als de ambtenaar een naam weigert, kun je nieuwe jongensnamen kiezen. Als je dit dan niet doet, mag een ambtenaar jouw kind een voornaam geven.

Afwegingen bij het kiezen van een naam

Bij het kiezen van een naam voor je baby, is het handig om met een aantal dingen  rekening te houden. Let bijvoorbeeld op bij betekenissen van namen. Het kan zo zijn dat een naam in het Nederlands erg leuk klinkt, maar het in een andere taal opeens niet meer zo fraai is. Bij het kiezen van een babynaam is het ook handig om er rekening mee te houden dat jouw schattige baby straks groter wordt. Een naam zoals floortje of flipje kan misschien minder passen als ze straks ouder zijn.

Een naam kan ook vervelende associaties oproepen. Dit kun je voorkomen door simpelweg de naam even te googelen. Check tot slot ook altijd of de initialen van de bij elkaar gezochte namen geen raar woord vormen.

Vernoemen

Je kind vernoemen binnen de familie was vroeger erg gebruikelijk. Tegenwoordig gebeurt het nog steeds, maar komt wel minder vaak voor. Mensen vernoemen hun kinderen soms ook naar mensen die ze bewonderen, zoals een bekende voetballer of filmster.