Een voedingsschema voor het voeden van een baby is erg handig. Voeding is namelijk erg belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Allereerst moet je bepalen of je borstvoeding of voeding uit de fles gaat geven. Echter is het daarna erg belangrijk om te kijken hoeveel voeding je moet geven. Daarom is een voedingsschema voor een baby erg belangrijk. Wij vertellen u wat meer over voedingsschema’s voor baby’s en hoe je hier mee om moet gaan.
Verschillende voedingsschema’s
Voor iedere fase is een ander voedingsschema. Zo zijn er voedingsschema’s voor baby’s van 0 tot 8 weken, en daarna verandert het schema per maand. Echter is het wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat iedere baby anders is. Zo zijn er hoeveelheden vermeld in de voedingsschema’s voor baby’s, maar deze kunnen afwijken van wat jouw kind nodig heeft. Het is dan ook belangrijk om met het consultatiebureau, de huisarts of voedingsdeskundige te overleggen wanneer je twijfelt aan de hoeveelheid voeding die jouw baby nodig heeft.
Vast voedsel
Wanneer je kind 3 maanden is, kun je beginnen met het geven van bijvoeding in de vorm van fruit. Echter is het nog niet echt nodig. Zeker wanneer je denkt dat je baby een voedselallergie heeft is het verstandig om nog even te wachten met het geven van bijvoeding.
Vast voedsel is een hele belevenis, zowel voor je baby als voor jou. Zo is het voor je baby nog heel erg moeilijk om ineens van een lepeltje te eten. De eerste paar keren zal het dan ook een grote kliederboel worden. Je baby moet namelijk nog leren hoe hij netjes van een lepel af kan eten. En dat gaat gepaard met veel oefenen!
Voedingsschema lezen
In een voedingsschema vind je alle informatie die je nodig hebt om je baby te voeden. Zo wordt er duidelijk aangegeven hoe vaak je je baby moet voeden en wat je je baby moet voeden. Zo zie je in de meeste voedingsschema’s dat baby’s in de eerste 6 maanden ongeveer 150 ml per kilogram lichaamsgewicht drinken. Het totale aanbod mag niet boven de 1 liter per dag uitkomen en mag maximaal 200 ml per voeding zijn. Na 6 maanden gaat men over op opvolgmelk en wordt er langzaam afgebouwd naar 0,5 liter per dag, inclusief pap.
Let wel, deze voedingsschema’s zijn slechts een richtlijn. Ieder baby is namelijk anders. Zolang je baby gezond is en goed groeit, hoef je je dus niet druk te maken!