Een manier om de hardheid van mijn kraanwater te verminderen

De laatste tijd zie ik op het internet steeds vaker waterontharders voorbij komen en ik zie het ook steeds vaker in woningen van vrienden verschijnen. Het zijn populaire apparaten waar steeds meer gebruik van gemaakt wordt. Daarom besloot ik om mij op dit gebied meer in te lezen en om mij meer te verdiepen in de verschillende voordelen van waterontharders. Ieder waterbedrijf heeft zo zijn eigen bronnen voor de productie van kraanwater en dat kan nogal verschillend zijn per gemeente. Water beschikt over een bepaalde hardheid dat wordt uitgedrukt in waardes. De hardheid van water wordt bepaald door de aanwezigheid van de hoeveelheid magnesium en calcium in het water. Hoe groter de aanwezigheid is van deze mineralen in het water, hoe harder het water wordt uitgedrukt. Kraanwater wordt voornamelijk uit de grond opgepompt en tijdens het proces neemt het water de aanwezige mineralen in de grond met zich mee. De Nederlandse grond is vrij kalkrijk en het regenwater dat naar beneden spoelt vermengt zich vervolgens met de aanwezige kalk. Eerst was ik daar nog niet echt van op de hoogte, maar nu ik mij meer heb ingelezen ben ik op zoek gegaan naar een waterverzachter voor mijn kraanwater. Hieronder zal ik enkele voordelen van zacht water verder toelichten.

Beter voor de smaak en goed voor de huid

Er zit een bepaalde hardheid in ons kraanwater en door gebruik te maken van een waterontharder kun je op een snelle en eenvoudige manier de hardheid van je kraanwater verminderen. Het is een slim filtersysteem dat het magnesium en calcium uit je water haalt. Het filteren van je kraanwater kent meerdere voordelen. Hoewel smaken verschillen, schijnt over het algemeen zacht water beter en zuiverder te smaken. Daarnaast is voelbaar zachter water beter voor je huid en voor je haar. Er zijn veel mensen die last hebben van droge huid of kampen met andere huidproblemen. Door jezelf schoon te maken met zachter water zullen er veel minder ruwe kalkdeeltjes inwerken op de huid. Door zacht water zal je huid minder snel uitdrogen en hoef je bovendien minder zeep te gebruiken. Je zult merken dat je telkens maar een kleine hoeveelheid zeep nodig hebt en dat het zeep veel sneller gaat schuimen.

Bespaart energie en verlengt de levensduur van huishoudelijke apparaten

Een waterontkalker kan een grote bijdrage leveren op het gebied van energiebesparing. Zo draagt het bij aan het beter functioneren van de centrale verwarming, omdat er dan geen kalk meer in de leidingen achterblijft. Daarnaast zal er ook minder energie nodig zijn en stroom verbruikt worden bij apparaten die werken met water zoals een wasmachine, een vaatwasser of een waterkoker. Bovendien zullen deze apparaten langer mee gaan doordat er geen kalkaanslag meer aanwezig is. Met een waterontharder vergroot je de levensduur van al je huishoudelijke apparaten. De apparaten hebben minder onderhoud nodig en zullen een hoger rendement behalen. Het is een duurzame keuze om te investeren in een waterontharder.

Minder hoeven schoonmaken en te ontkalken

Een ander groot voordeel door gebruik te maken van een waterontharder is dat het ervoor zorgt dat de kalkaanslag in je huis tot een minimum beperkt wordt. Daardoor hoef je amper meer je kranen en je badkamer schoon te maken van kalkaanslag. Hierdoor zal je op een langer termijn uren poetswerk besparen. Een bijkomend voordeel is dat je vrijwel geen ontkalkingsmiddelen meer hoeft te kopen. Je zult wel de waterontharder moeten onderhouden, maar dat kun je gelukkig prima zelf doen. Om de zoveel tijd moet de waterontharder schoon gemaakt worden en het water getest worden op de hardheid. Je kunt overigens ook na een aantal jaar een specialist langs laten komen voor de benodigde onderhoud. Gelukkig is een waterontharder een slim en een duurzaam apparaat dat bij goed onderhoud wel minimaal 15 jaar meegaat. Na de aankoop van een waterontharder ga je daar nog vele jaren de voordelen van ervaren.

Mustreads

Comments

Blijf verbonden

spot_img

Recente berichten