Praten met kinderen over Parkinson

Wanneer bij u of uw partner de diagnose Parkinson wordt gesteld, dan brengt dat vele vragen met zich mee. Parkinson heeft namelijk impact op verschillende aspecten in uw leven. Zo raakt het ook uw gezinsleven. Binnen het gezin kan er plotseling van alles veranderen:

  • Nieuwe verantwoordelijkheden voor gezinsleden
  • Andere rollen voor gezinsleden
  • Structuur en gewoonten zijn ineens niet meer zo gewoon

Het is daarom belangrijk hier open en eerlijk met uw kinderen over te praten. In dit artikel vindt u enkele tips daarvoor.

1. Ga in een vroeg stadium in gesprek

Belangrijk om te beseffen is dat wanneer u in een vroeg stadium praat over uw ziekte, uw kind dit gemakkelijker zal accepteren. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf over bijvoorbeeld het verborgen houden van de ziekte. Probeer daarom geen redenen te verzinnen om het juist niet te moeten vertellen. Bedenk ook dat kinderen nooit te jong zijn voor een dergelijk gesprek. Kinderen zijn namelijk op elke leeftijd vatbaar voor veranderingen.

2. Praat over de veranderingen

Het is belangrijk om te praten over de impact op het gezinsleven. Op die manier kunt u iedereen voorbereiden op de veranderingen die gaan komen. Denk bijvoorbeeld aan de veranderingen binnen het huishouden. Moeten de boodschappen voortaan door anderen gedaan worden? Wie houdt de tuin bij? Maar praat bijvoorbeeld ook over veranderingen op het gebied van werk en inkomen. Probeer altijd met elkaar in gesprek te blijven, dit zal zorgen voor begrip en steun.

3. Wees goed voorbereid

Praten over uw ziekte kan lastig en confronterend zijn. Een goede voorbereiding kan het gesprek daarom vergemakkelijken. In dit artikel op de website van VerderMetParkinson leest u een aantal concrete tips om het gesprek met uw kinderen soepel te laten verlopen.

Wilt u meer informatie over Parkinson  en tips om met Parkinson om te gaan? Kijk dan eens op de website VerderMetParkinson.

NL-NEUP-200058

Mustreads

Comments

Blijf verbonden

spot_img

Recente berichten