’s Avonds voorlezen aan mijn kinderen is een vast ritueel

Als kind vond ik het altijd al fijn om door mijn ouders voorgelezen te worden. Naast dat ik het gezellig en fijn vond om op die manier in slaap te vallen, merkte ik dat het ook belangrijk was voor mijn persoonlijke ontwikkeling en voor mijn taalontwikkeling. Het is namelijk gebleken dat vooral jonge kinderen enorm veel kunnen leren van voorlezen. Ik vind het belangrijk dat ook mijn kinderen zich goed ontwikkelen op het gebied van taal en daar mag voorlezen naar mijn mening zeker niet bij ontbreken. Gelukkig zijn mijn kinderen net zo enthousiast over voorlezen, zoals ik dat vroeger ook was én dat eigenlijk nog steeds ben. Iedere avond kijken zij er weer naar uit om een nieuw verhaal voorgelezen te krijgen. Bovendien kijk ik er iedere avond weer naar uit om mijn kinderen naar bed te brengen en om ze voor het slapen gaan een nieuw verhaal voor te lezen.

De voordelen van voorlezen

Voorlezen is in de eerste plaats erg bevorderlijk voor de taalontwikkeling. Kinderen kunnen tijdens het lezen enorm veel nieuwe woorden leren en zij leren beter hoe een goede zin eigenlijk opgebouwd is. Door over het boek te praten worden kinderen bovendien meer gestimuleerd om actief met de taal aan de slag te gaan. In de tweede plaats leren kinderen ook om beter te luisteren op het moment dat zij voorgelezen worden. Tijdens het voorlezen zullen kinderen zich goed moeten concentreren om het verhaal te kunnen volgen en te kunnen begrijpen. En in de derde plaats stimuleert voorlezen de fantasie van het kind. Afhankelijk van het onderwerp is een kind in staat om meer te leren over de wereld om zich heen en het kind leert om daar zijn of haar eigen ingeving op te projecteren.

Hierop letten tijdens het voorlezen

Het belangrijkste is dat voorlezen voor de kinderen wel leuk moet blijven. Daarbij kun je zelf wel inschatten of ze het verhaal nog wel leuk vinden en of ze in staat zijn om hun aandacht erbij te houden. Voorlezen hoeft overigens niet per se voor het slapen gaan, maar dat kun je op ieder moment van de dag doen. Het is wel goed om voor het voorlezen even rustig een moment te nemen en om daarvoor een rustige omgeving te kiezen. Verder is het goed om aandacht te besteden aan de plaatjes in het kinderboek en om voldoende in te gaan op de vragen en de opmerkingen van je kinderen tijdens het lezen. Wat betreft de keuze voor een bepaald voorleesboek is het belangrijk dat het boek goed geschikt is voor je kind qua bijvoorbeeld het thema, de lengte van het verhaal en de hoeveelheid plaatjes in het boek.

Mustreads

Comments

Blijf verbonden

spot_img

Recente berichten