Tips om je nieuwe woning veiliger te maken

Als je een nieuw huis op de kop getikt hebt, dan wil je daar straks natuurlijk optimaal van kunnen genieten. Oftewel: veilig én zorgeloos wonen. Maar hoe pak je dat aan? En wat zijn de beste investeringen? We helpen je in dit artikel op weg met een aantal tips voor een veiliger huis, waaronder het plaatsen van een slimme alarminstallatie.

Tip 1: Houd de schoorsteen schoon

Beschikt je gloednieuwe stulpje over een open haard, houtkachel of pelletkachel? Dan is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Stoken is natuurlijk heerlijk, vooral nu de koude maanden er weer aan komen. Maar bij achterstallig onderhoud van je schoorsteen kan het ook gevaren met zich meebrengen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

De roetaanslag die na het stoken achterblijft in het rookkanaal kan namelijk erg makkelijk in de brand vliegen. Jaarlijks ontstaan er dan ook zo’n 100.000 woningbranden. Dit kun je voorkomen door de schoorsteen minimaal één keer per jaar professioneel te laten vegen door een schoorsteenveger.

Schoorsteenveger en kosten: de meeste schoorsteenvegers vragen een tarief per rookkanaal. De gemiddelde kosten komen doorgaans neer op zo’n 35 tot 50 euro voor het vegen van één kanaal.

Tip 2: Plaats elektronische beveiliging

Ben je single en wil je je straks extra veilig voelen in je nieuwe huis? Of ga je vrijstaand of op een afgelegen plek wonen? Dan biedt elektronische beveiliging uitkomst. Met een slim alarmsysteem wordt er dag en nacht over je huis gewaakt. Het systeem is doorgaans draadloos en makkelijk om te installeren. Het bedienen gaat gewoon via een app op je mobiel. En als je het alarm wil uitbreiden dan kun je dat bijvoorbeeld makkelijk doen met een buiten- of binnencamera.

Tip 3: Check het hang- en sluitwerk

Ook goed hang- en sluitwerk is essentieel om diefstal en inbraak te voorkomen. Loop daarom de sloten op alle ramen en buitendeuren na en laat het vervangen waar nodig. Check de sloten niet alleen op de begane grond maar ook op eventuele bovenverdiepingen. Als je een lichtkoepel, erker of andere soort uitbouw hebt, dan kunnen inbrekers hier namelijk op klimmen en zo via een bovenverdieping proberen binnen te dringen.

We raden je aan om in ieder geval een anti-inbraakstrip en brievenbusbeveiliging op je voordeur te plaatsen. Zijn één of meerdere buitendeuren slecht verlicht? Hang dan bijvoorbeeld buitenverlichting met een bewegingssensor op. Dit kan dieven flink afschrikken.

Mustreads

Comments

Blijf verbonden

spot_img

Recente berichten