Wat is jouw reden om af te willen vallen?

Het staat meestal hoog in de lijstjes met goede voornemens die we voor een nieuw jaar maken: wat kilo’s afvallen. Klinkt het jou ook bekend in de oren? Dan heb je vast een goede reden waarom je wat gewicht kwijt zou willen raken. Misschien kom je hem wel tegen in het onderstaande rijtje?

Het is beter voor mijn gezondheid

Dit zou eigenlijk voor iedereen die af wil vallen de belangrijkste reden moeten zijn. Te zwaar zijn, medisch gezien, brengt namelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Je gewicht verlagen is natuurlijk altijd een goed idee, zeker wanneer je zelfs al last hebt gekregen van je gezondheid.

Om te weten of je daadwerkelijk medisch gezien te zwaar bent kun je je BMI berekenen. Dit geeft je een aardige indicatie als je wilt weten hoe gezond je huidige gewicht is. Je gewicht wordt bij deze rekenmethode vergeleken met je lengte, waarbij de uitkomst duidelijk maakt of deze twee met elkaar in verhouding zijn. Let wel op dat het slechts een indicatie betreft: ook als je heel erg gespierd bent kan je BMI hoog zijn, bijvoorbeeld. En ook als het volgens de normen nog net gezond is, kan het wel zijn dat je vetpercentage eigenlijk veel te hoog is.

Mijn broek past niet meer dicht

Past je lievelingsbroek niet meer dicht, dan is dat vaak ook een goede reden om op je gewicht te gaan letten. Zeker als je de broek al jaren draagt, is het feit dat deze opeens niet meer dicht gaat een indicatie dat je toch aardig bent aangekomen. Zelfs zonder je te wegen kun je vervolgens aan de slag om deze kilo’s weer kwijt te raken; zodra je broek weer dicht gaat heb je je doel bereikt.

Ik vind het er mooier uitzien

Veel mensen willen ook graag wat kilo’s kwijt omdat zij zichzelf mooier vinden als ze wat minder wegen. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat je dit echt alleen doet omdat je het zelf wilt, en niet omdat dun de mode is of omdat je aan bepaalde normen wilt voldoen.

In alle bovenstaande gevallen geldt dat afvallen zonder dieet vaak de gezondste en meest permanente methode is om af te vallen. Geen crashdieet, niet snel die kilo’s kwijt, maar een verandering van je levensstijl die blijvend resultaat biedt. Vaak is gewoon wat meer bewegen en net iets vaker een gezonde keuze maken al voldoende om langzaam maar gestaag richting een gezond of gewenst gewicht te gaan, dat je vervolgens (zolang je gezond blijft leven) prima vast kunt houden.

Mustreads

Comments

Blijf verbonden

spot_img

Recente berichten