Je premie zorgverzekering bestaat doorgaans uit twee delen. Het ene deel is bestemd voor de basisverzekering, de verzekering die iedere Nederlander verplicht heeft. Het andere deel is voor je aanvullende verzekeringen, waarmee je de dekking van de basisverzekering verder uit kan breiden. Wat wordt er precies vergoed uit de basisverzekering, en wat niet? En is het altijd nodig om een aanvullende verzekering af te sluiten, of is dat alleen de moeite waard als je veel medische kosten maakt? Is een goedkope basisverzekering minder goed dan een wat duurdere? Veel vragen, waarbij de antwoorden vaak afhangen van jouw persoonlijke situatie.
De basisverzekering: vaste dekking
Iedere Nederlander is verplicht verzekerd via de basisverzekering. Deze verzekering dekt, de naam zegt het al, de meeste basiskosten voor zorg die voor iedereen toegankelijk moet zijn. Zo zijn alle bezoekjes aan de huisarts volledig verzekerd, en hoef je je ook bij zorg die je in het ziekenhuis ontvangt geen zorgen te maken. Ambulancevervoer wordt gedekt, net als de meeste medicijnen en bloedonderzoek. Ook de geestelijke gezondheidszorg kent een vergoeding, net als kraamzorg en de hulp van een verloskundige. Tenslotte worden ook veel kosten voor ouderen en gehandicapten vergoed, net als bepaalde hulpmiddelen.
Een aardig pakket dus, maar toch missen er ook aardig wat posten in. Bovendien zijn er posten waarbij maar een deel van de kosten worden vergoed, zoals er bijvoorbeeld maar 10 behandeluren ergotherapie per jaar vergoed worden. En wat dacht je van de zorg van een tandarts? Deze wordt vanuit het basispakket alleen voor kinderen tot 18 jaar vergoed. Heb je regelmatig fysiotherapie nodig, dan kun je de kosten daarvan ook niet door de basisverzekering laten vergoeden, deze zijn nauwelijks opgenomen in het pakket.
Aanvullend verzekeren: meestal een goede keuze
Omdat juist kosten die veel mensen maken, zoals die voor de tandarts en de fysiotherapeut, niet in het pakket zijn opgenomen, kiezen de meeste mensen ervoor om bovenop het basispakket nog een aanvullende verzekering af te sluiten. Dat is, in tegenstelling tot de basisverzekering, niet verplicht, maar meestal wel goedkoper dan zelf alle rekeningen betalen.
Als het om aanvullende verzekeringen gaat heb je veel keuze. Kijk goed naar wat jij nodig denkt te hebben. Een tandartsverzekering is altijd goed, maar een uitgebreide dekking voor orthodontie bij kinderen heb je natuurlijk alleen nodig als je kinderen hebt die hiervoor in aanmerking komen. Bekijk en vergelijk de pakketten dus goed voor je een verzekering afsluit, dat voorkomt dat je te veel betaalt of juist nog steeds niet goed genoeg verzekerd bent.